23 Ekim 2008 Perşembe

İSPANYA-BARCELONA

BARCELONA
Kentlerin özgün renkleri vardır...Onları renkleri ile anımsarsınız. Barcelona için bu renkler "kırmızı ve siyah"...Akşam olunca cafe ve barlarla dolu caddelere bir çıkın; siz de bu iki rengin farkına varacaksınız!..


Barselona 'ya gittiğinizde kendinizi sanki İspanya 'nın dışında başka bir yere gitmiş zannedersiniz. Bu zengin kültürlerle yoğrulmuş ülke sanki bir açık hava müzesi gibidir. Barselonalılar kendilerini önce Katalan olarak kabul ederler. Onlar size İspanya kurulmadan önce Katalanya'nın var olduğunu, kendi mutfaklarının, dillerinin, bayraklarının ve kültürlerinin farklı olduğundan söz edeceklerdir. Madrid'den daha kozmopolit, İspanya 'dan daha Avrupai olduklarını ifade edeceklerdir. İspanya 'yi bir ülke olarak değil de eyaletlerden oluşan bir birlik olarak görmeyi tercih ederler.


Templo de la Sagrada Familia


Katalan Hükümet Konağına bakan bulvarda yer alan Sagra de la Familia Kilisesi (Temple of the Holy Family) Barselona 'nın en tanınmış sembolüdür.Yapımına 1882 yılında, Villar tarafından Neo-Gotik üslüpta tasarlanarak başlanmış fakat Villar'ın gözden düşmesi üzerine 1883 yılında bu işle 31 yaşındaki Antoni Gaudi (1852-1926) görevlendirilmiştir.Ölümüne kadar bu binanın yapına devam etmişse de Gaudi ,Sagrade la Familia Kilisesinin sadece (Kripta, apsis duvarları bir giriş ve bir kule) ön cephesini yapabilmiştir.Yapının inşasına Gaudi'nin ölümünden sonra, günümüzde de devam edilmektedir. Modernist üslüplü yapı diğer aynı üsluplu yapılardan Barselona'nın kültür zenginliğinin de etkisi ile farklılıklar gösterir. Bu farklılığın sebebi , kentin Gotik, İslam, Rönesans, Romanesk ve Bizans üsluplarını bir arada taşıyor olmasındandır. Yapıda diğer Modernist üslup uygulamalarında da süslemede kullanılan cam ve tuğla (demir ve çelik de Modernist üslupta süslemede kullanılmaktadır ; Art Nouveao) tamamen Gaudi tarafından tasarlanmış ve yerleştirilmiştir. Gaudi'nin, La Pedrera(The Quarry) adıyla bilinen apartmanı gibi şehirde daha birçok eserini görmek mümkündür.Barri Gótic turistik bir köy olmamasına rağmen her geçen gün artan ziyaretçi sayısıyla günümüzde en popüler mekanların başında gelmeye başlamıştır. Burası halkın doğal yaşantısını daha yakından görmek isteyenlerin ilgisini çekebilecek küçük bir İspanyol köyüdür.Ressam Joan Miro 'da Barri Gotic'de doğmuş ve büyümüş bu köyün izlenimleri eserlerine yansımıştır.


Museo Picasso

Barselona deyip de Picasso'dan bahsetmemek olmaz. 1881 yılında Malaga'da doğan Picasso 1985-1900 yıllarında Barselona da yaşamış, özellikle de Barri Gotik ve Barri Xines bölgelerinden etkilenmiştir.Bu dönem içinde Empresyonizim ve Sembolizim üsluplarında çalışmıştır. 1900 yılında ayrıldığı Barselona'ya 1901 yılında dönen Picasso 1904 yılına kadar tekrar Barselona 'da yaşamış ve Mavi Dönemim dediği ürünlerini yaratmış fakat 1904 yılından sonra Fransa'ya yerleşmiştir.1973 yılında Fransa'da ölmüştür.Ünlü Ressamın eserlerinin özellikle erken örneklerinin toplandığı bir müze 1962 yılında oluşturulmaya başlanmıştır. Museo Pıcasso, 1981 yılında eşinin de Picasso'nun yaptığı seramik çalışmalarını bağışlamasıyla bugünkü halini almıştır.Ünlü ressamın 2,500 'den fazla eserinibu sehirde özellikle de Museo Picasso 'da görmeniz mümkündür.

Hemen hemen Barselona ile ilgili her fotoğrafta veya her tabloda gördüğünüz her kitapta okuduğunuz, o ünlü Las Ramblas sokağı limandan sadece bir kilometre uzaklıktadır. Limanın hemen yanındaysa bir diğer ünlü yapıt Christopher Columbus Heykeli, yüzünü Akdeniz'e çevirmiş sizi beklemektedir.

Christopher Columbus Heykeli







Yaz aylarında konserler verilen, dramalar sahnelen başka ünlü bir bulvar da Palca Del Rei' dir ( Plaza of the King). Yeni Dünya'ya yaptığı seyahatten dönen Columbus, Isabella ve Ferdinand tarafından huzura burada kabul edilmiştir.
İspanya deyince hemen akla gelen geleneksel boğa güreşleridir. Boga güresine gitmek için en az iki gün önceden biletlerinizi almalisiniz. Genellikle yapilan müsabakaya göre degisen bilet ücretleri 1000 - 6 000 Pesata arasi degismektedir. 3 yasin altindaki Novillada denilen bogalarin güresleri her zaman 1000 pesetanin altindadir. Arenaya girmeden önce Matador'lara firlatmak üzere çiçek almayi unutmayin;Söylememize gerek yok belki de ama İspanya 'da en popüler renk kirmizi ve siyah'tir. Sagrada Familia ve Katalan Hükümet Konagi'nın yer aldığı bulvarda her Pazar aksami, renkli, eglenceli ve dostça bir ortamda Sardana dansçilarini seyredebilir veya onlara eslik edebilirsiniz.

Hiç yorum yok: