dünyada ilk
Avusturya'daki Güssing kasabası, bütün enerji ihtiyacını tamamen su, güneş, rüzgâr, bitki gibi doğal kökenli yenilenebilir sonsuz kaynaklardan sağlayan dünyanın ilk yerleşim birimi... AVUSTURYA'DA bulunan Güssing kasabası, enerji ihtiyacını tamamen yenilenebilir kaynaklardan sağlaması bakımından dünyada bir ilk... Yenilenebilir enerjiler, petrol, gaz, kömür gibi fosil yakıtların aksine; su, güneş, rüzgâr, bitki gibi doğal kökenli sonsuz kaynaklardan oluşuyor. Avrupa yenilenebilir enerji kaynaklar merkezinin müdürü Reinhard Koch, "Kasaba enerji bakımından tamamen özerk hale geldi" diyor. "15 YIL öncesine kadar Güssing'te halk, iş bulmak için göç ediyordu. Bir şeyler yapmak gerekiyordu" diyen Koch, yetkililerin, yepyeni bir enerji planını hayata geçirmeyi o zaman kararlaştırdığını anlattı. Böylece ilk olarak 35 enerji üretim tesisi kuruldu. AB'nin desteklediği plan uyarınca, ilk tesisler organik maddelerin işlenmesi için kuruldu. Bitkisel ve hayvansal atıklar kullanılarak ısı, elektrik ve biyodizel üretildi.AB yenilenebilir enerji kaynakları merkezi uzmanı Daniela Augustin de, ahşabın gaz haline getirilerek elektrik enerjisine dönüştürüldüğü santralın, dünyadaki tek örnek olduğunu belirtti. Santral, 2 megawatt elektrik ve 4,5 megawatt ısı temin ediyor. Bu da yıllık elektrik ve sıcak su ihtiyacının tamamı ile ısınma ihtiyacının bir kısmını karşılıyor. Bu yolla üretilen enerji, mazottan yüzde 30 daha ucuza geliyor.
Başkent:VİYANA
En büyük şehir:VİYANA
Resmi dili:Almanca-Slovence-Macarca
Avusturya (Almanca: Österreich) ya da resmî adıyla Avusturya Cumhuriyeti (Almanca: Republik Österreich), Orta Avrupa'da denize kıyısı olmayan, dokuz eyaletten oluşan bir federasyondur. Batıda Lihtenştayn ve İsviçre, güneyde İtalya ve Slovenya, doğuda Macaristan ve Slovakya, kuzeyde ise Almanya ve Çek Cumhuriyeti ile komşudur.
tarihçesi
Çok eski tarihlerden beri insanların yaşadığı bu ülke, M.Ö. 100 yıllarında Romalılar tarafından işgal edilmiştir. Almanya ile beraber olan Avusturya'ya 803 senesinde Şarlman tarafından "Doğu Marklığı" unvanı verildi. Böylece Germen İmparatorluğunun bir parçası olarak kurulmuş oldu. Daha sonraları başa geçen Habsburg hanedanı, ülkenin sınırlarını genişletmişlerdir. On beşinci asırda Avrupa'nın ve Hıristiyanların en güçlü devleti haline gelen Avusturya, Osmanlılara ve Müslümanlara karşı arkası kesilmeyen saldırılara liderlik etmiştir. On altıncı asır başlarında yapılan saldırılara son vermek ve İslamiyeti yaymak gayesiyle Osmanlı Devleti çeşitli seferler ile 1529'da Macaristan'ı daha sonra 1540'ta Avusturya'yı yendi. Kral I. Ferdinand, Macaristan'ın Osmanlı Devletine bırakılması ve senede 30.000 duka altını vergi vermek şartları ile bir andlaşma imzaladı. Böylece Avusturya'nın saldırıları son buldu.Çeşitli savaş ve isyanlarla Osmanlı Devletinden ayrılan Macaristan ile birleşerek Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nu kurdular. Birinci Dünya Savaşında parçalanan Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'ndan Avusturya harp sonunda Almanya ile birleşmek istemesine rağmen, galip devletler buna müsaade etmediler. Müstakil bir devlet olarak kurulan Avusturya Cumhuriyeti, İkinci Dünya Savaşında Hitler tarafından 1938'de Almanya'ya katıldı. Savaş sonunda Almanya'nın yenilmesi ile Avusturya; ABD, Rusya, İngiltere ve Fransa tarafından işgal edildi. 1955'te bu devletlerle bir andlaşma yapıldı. Buna göre Avusturya hiçbir devletle birlik kuramayacak ve herhangi siyasi bir bloka dahil olamayacaktı. Bu şartlarla bugünkü Avusturya Cumhuriyeti kurulmuş oldu.
DOĞAL KAYNAKLAR
Ülkenin aşağı yukarı %47'si ormanlarla kaplıdır. Orta Avrupa'nın en fazla ormana sahip ülkesidir. Alplerin 2150 metreye kadar olan yüksekliklerinde mevcut olan ormanların büyük bir kısmı özel şahıslara aittir.
Madenler bakımından oldukça zengin sayılan Avusturya'da demir, magnezyum, grafit ve kömür elde edilir. Dünyada en çok grafit üreten ülkedir. Petrol ve doğal gaz üretiminde Avrupa'da dördüncü sıradadır. Bunlardan başka bakır, çinko, kurşun, antimon, boksit ve tungsten madenleri de kafi miktarlarda üretilmektedir.
kaynak:http://tr.wikipedia.org/wiki/Avusturya
Madenler bakımından oldukça zengin sayılan Avusturya'da demir, magnezyum, grafit ve kömür elde edilir. Dünyada en çok grafit üreten ülkedir. Petrol ve doğal gaz üretiminde Avrupa'da dördüncü sıradadır. Bunlardan başka bakır, çinko, kurşun, antimon, boksit ve tungsten madenleri de kafi miktarlarda üretilmektedir.
kaynak:http://tr.wikipedia.org/wiki/Avusturya